Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nálezy z lokality Cínovec - 2011

24. 12. 2012


 
 Velikost krystalu 6 mm
V roce 2011 jsem kultovní lokalitu Cínovec navštívil asi 8x. Jak známo, lokalita je značně zašlá. Prozkoumal jsem několik starých map a snažil se vydedukavat, kde by se mohly nacházet potenciální odvaly. Procházením koryta potoka ústícího z areálu dolu Jih 1 přineslo několik zajímavých nálezů. V místech kde protíná bývalý důl Wetter -schacht jsem po roztlučení několika balvanů s křemennou žilovinou nalezl pěkné drůzy sfaleritu  (možná i kasiteritu).

Velikost krystalů 4 mm
 
 Dále pak jeden docela velký a zachovalý krystal záhnědy. Pěkný kousek na rok 2011.
 
 
Velikost krystalu 50x40x70 mm
 
Další z lokalit, kde to "smrdí" výskytem zajímavých vzorků je odval štoly Georg - schacht na německé straně Cínovce (štole je otevřena veřejnosti - pravidelné prohlídky). 
 
 Krystal wolframitu (18 mm)

 
 Dutina patrně s kasiterity.

 Krystaly zeuneritu (2 mm)

A na závěr dva snímky jediných dvou vzorků křemené žíly, která vycházela ze země při stavbě garáže u jednoho z cínoveckých domů. No jo, jenže u kterého. Před asi 20 lety jsem jako mineralogický elev  na tuto žílu náhodou narazil na jedné z výprav. Jenže jsem ještě neodhadl, co může skýtat. V každém šutru, co jsem tahal z profilu řezu garáže, byla v dutinách hnízda krystalů schelitu a všude wolframit. Každopádně škoda, třeba 15 krát jsem za posledních pár let podrobně pátral barák od baráku a snažil se si vybavit nějaké detaily, vedoucí k znovunalezení. Nic. Plánuji pátrat dál.
 Krystaly až4 mm




Takže vzhůru na Cínovec. Magické Krušné hory a k tomu to SN-W zrudnění...

Filip

P.S.
Kdyby se vám některé mé určení minerálů či jiné informace nezdály, přidejte prosím komentář.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Blood Exigency : Blood require plan

(Amusymoovova, 9. 10. 2018 7:19)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/le-levitra-ou-le-cialis/